منوی دسته بندی
ثبت نام/ورود

انواع چوب مبل مزایا و معایب هر کدام

ی شک همه ما می دانیم که استفاده از چوب حاصل از تنه درخت که به شکل تخته بریده می شود نه فقط امروز بلکه از هزاران سال پیش جهت تهیه وسایل و لوازم زندگی کاربرد داشته است. به عنوان مثال در و پنجره های چوبی قدیمی به جای مانده از آثار تاریخی به خوبی این گفته ما را تصدیق می نماید.

امروزه یکی از رایج ترین استفاده ها از چوب تهیه و ساخت مبلمان می باشد. معمولا جهت تهیه مبل هایی با کیفیت بالا، هر نوع چوب مناسب نیست، ما قصد داریم در این مقاله به بررسی بهترین چوب ها برای ساخت مبل پرداخته و مزایا و معایب هر کدام را نیز عنوان کنیم.

چرا همه انواع چوب مناسب برای ساخت و تهیه مبل نمی باشند؟

از آنجایی که مبلمان جزو ابزاری است که نقش بسیار مهم و پر رنگی در دکوراسیون منزل دارد، برای آنکه تاثیر منفی بر دکوراسیون محیط مورد نظر نگذارد لازم هست برای ساخت آنها هنر و ظرافت بالایی به خرج داد.

معمولا نوع چوبی که برای ساخت مبل مورد استفاده قرار می گیرند مهمترین فاکتور تعیین کننده برای  زیبایی و استحکام مبلمان می باشد. به همین سبب هر چوبی برای ساخت مبل مناسب نیست.

امروزه چوب های خاصی وجود دارند که صاحبان صنعت تولید مبلمان منزل و اداری جهت جلب رضایت مردم و کسب سهم قابل قبولی از بازار مبل در دنیا فقط به استفاده از آنها روی می آورند.

  بهترین و مناسب ترین چوب برای ساخت مبل کدام چوب ها می باشند؟

همانطور که در مبحث قبلی نیز عنوان کردیم هر چوب برای ساخت مبل مناسب نبوده و در صورت بی توجهی به این موضوع و استفاده از چوب های بی کیفیت و نامناسب برای تهیه مبل تاثیر بسیار بدی بر کیفیت و زیبایی آن خواهد گذاشت.

با توجه به قدمت طولانی ساخت و ساز مبلمان در دنیا، و تجربه های کسب شده در طی سالیان دراز، بواسطه هنرمندان صنعت مبلمان، ثابت شده است که تنها تعداد اندکی از هزاران گونه چوب موجود بر روی زمین قابل استفاده در صنعت مبل هستند که اگر تا انتهای مطالب همراه باشید با آنها آشنا خواهید شد.

به طور کلی مهمترین انواع چوب قابل استفاده در صنعت مبل به شرح زیر می باشد.

چوب گردو:

مقاومت و دوام بالای چوب گردو همیشه زبان زد عام و خاص بوده است. این درخت دارای چوبی سخت و نیمه سبک می باشد که به راحتی قابلیت ورق شدن دارد. سختی درخت گردو سبب شده است که چوب آن به یکی از معروفترین و همچنین به گران ترین منابع چوب در دنیا تبدیل گردد.

ارتفاع چوب این درخت معمولاً بین ۱۰ تا ۴۰ متر در نوسان بوده و یکی از بلند قامت ترین انواع درخت در دنیا بشمار می رود.

لازم به ذکر است که الیاف درخت گردو بسیار راحت از هم جدا شده و  همین امر سبب شده است که هیچگاه گزینه مناسب برای رخنه حشرات چوب خوار نباشد.

در حال حاضر این چوب به دلیل ویژگی های خاص و منحصر به فردی که دارد، یکی از بهترین انواع چوب در صنعت مبل محسوب می گردد.

 به طور کلی مهمترین ویژگی ‌های مثبت چوب درخت گردو شامل؛ داشتن بافت ریز، داشتن دوام بالا، داشتن نقوش شیک، صیقل پذیری و همگن بودن، رنگ پذیری راحت، قابلیت کنده کاری خوب و راحت،  قابلیت ایجاد نقشه های بادوام و زیبا بر روی آن، داشتن مقاومت بالا در برابر فشار و خم شدگی راحت و داشتن رنگ خاص و جذاب  می باشد.

رنگ چوب درخت گردو خاکستری مایل به قهوه ای است که جهت اسکلت مبلمان بسیار زیبا بوده و همچنین به راحتی رنگ مورد نظر را نیز به خود می گیرد.

لازم به ذکر است که استفاده از چوب گردو فقط خلاصه در صنعت مبلمان نمی شود، بلکه در بسیاری از آثار تاریخی و هنری همچون روکش سازی،  خرّاطی، ساخت آلات موسیقی، ساخت قنداق تفنگ، مجسمه سازی، منبت کاری، معرق کاری نیز این چوب کاربرد دارد.

 چوب راش:

دومین چوب مناسب جهت تهیه مبلمان چوب راش می باشد. این چوب نیز یکی از پرکاربردترین انواع چوب در صنعت مبلمان هست که دارای چوبی نیمه سنگین و بافتی نامشخص بوده و تا اندازه ای مقاوم در برابر حمله حشرات و قارچ ها می باشد.

مزایای چوب درخت راش و همچنین مهم ترین ویژگی های مثبت راش که سبب شده است یکی از مناسب‌ ترین گزینه ‌ها جهت تولید مبلمان به شمار برود شامل؛ داشتن درونی نامشخص، داشتن رنگ مناسب، برخورداری از دوایر سالیانه فشرده، دارای پره های چوبی در مقاطع طولی می باشد.

بابد متذکر شد که چوب درخت راش علاوه بر قابل استفاده بودن در صنعت مبلمان مصارف دیگری نیز دارد که برخی از مهمترین آنها عبارتند از: ساخت در و پنجره، ساخت میز و صندلی و صندوق، تولید پارچه های ابریشمی لطیف و زیبا، تهیه زغال و هیزم و…

 معمولا در مقاطع طولی درخت راش خطوط و پره های چوبی مشخص که ناشی از سن درخت می باشد به چشم می خورد. پره های چوبی موجود در مقاطع طولی درخت، در مقطع مماسی درخت، دوک و در مقطع شعاعی درخت، پر مگسی خوانده می شوند. از آنجایی که نقاط پر مگسی درخت هنگام رنگ کاری چوب سیاه می شوند از دید بسیاری از کارشناسان این حوزه به عنوان یک عیب و نقص به حساب می رود زیرا مانع از یکدست شدن رنگ آمیزی چوب می گردند.

چوب توسکا:

چوب توسکا حاصل الوارهای یک درختچه کم ارتفاع و تیره می باشد. البته نا گفته نماند که اگر شرایط آب و هوایی و همچنین مرغوبیت خاک محل کاشت آن خوب باشد ارتفاع این درخت به ۲۱ متر هم خواهد رسید.

  شایان ذکر است که چوب درخت توسکا دارای رنگ پذیری مناسب، شکاف خوری و ابزار خوری ایده آل بوده و به همین سبب این چوب یکی محبوب ترین و مناسب ترین انواع چوب در صنعت مبلمان بشمار می رود.

نا گفته نماند که علاوه بر مزایای ذکر شده، درخت توسکا دارای ویژگی های مثبت دیگری همچون؛ داشتن چوبی با درون مشخصی مناسب، داشتن دایره های سالانه نسبتا پهن و مشخص، داشتن موج هایی در مقاطع عرضی، داشتن پره هایی در مقطع شعاعی و داشتن دوک های ظریف و ریز در مقطع مماسی نیز می باشد.

همچنین بافت چوب توسکا نرم و نیمه سنگین تا سبک می باشد. رنگ این نوع چوب کرم مایل به قرمز است. اما اگر در فصل پاییز بریده شود رنگ آن متمایل به سفید بوده ولی کمی بعد از برش و قرار گرفتن در مجاورت هوا رنگ آن متمایل به قرمز می ‌شود، که در آخر از آن رنگ صورتی روشن نمایان می گردد.

چوب درخت چنار:

 چوب درخت چنار یک نوع چوب سخت، نیمه سنگین و بادوام است که یکی از پرکاربردترین انواع چوب در حوزه صنعت مبل می باشد. بیشترین کاربرد این چوب در صنعت مبل زیر سازی وسایل چوبی است. مهم ترین ویژگی چوب درخت چنار، داشتن رنگی سفید روشن تا قرمز مایل به قهوه ای می باشد که یک سری لکه های ریز قهوه ای نیز در روی آن به چشم می خورد. این لکه های ریز قهوه ای زیبایی و جذابیت رنگ این چوب را دو چندان می کند.

 چوب روسی :

این نوع چوب یک محصول وارداتی از کشور روسیه می باشد که سهم قابل توجه ای از بازار چوب مبل ایران را به خود اختصاص داده است.

 مهمترین انواع چوب روسی شامل نراد و کاج می باشد. این چوب ها دارای خاصیت ارتجاعی و استحکامی قابل قبولی بوده و به همین دلیل نجاران و تولید کنندگان مبل از آن به خوبی استقبال می‌ کنند.

چوب روس دارای وزنی سبک و ضریب الکتریسیته بالا بوده و به همین دلیل جزو بهترین چوب ها برای اسکلت ساختمان به شمار می ‌رود. به دلیل داشتن وزن کم و ضریب الکتریسیته بالا و همچنین داشتن الیاف بلند و خمیر سفید، علاوه بر صنعت مبلمان سازی در صنعت کاغذ سازی نیز از چوب روسی استفاده می شود. البته در کشور ما رایج ترین استفاده از چوب روسی استفاده در صنعت مبلمان است.

این چوب دارای رنگی سفید و متمایل به قرمز می باشد که مهمترین ویژگی های مثبت آن شامل نداشتن درون چوب مشخص، داشتن وزن سبک، راست تار بودن، داشتن وا کشیدگی و کشیدگی کم، امکان ترک خوردگی کم در زمان خشک شدن، سنباده خور بودن، پیچ خور و میخ خور بودن می باشد.

البته با تمام مزایا و ویژگی های مثبتی که برای چوب روسی برشمردیم باید اذعان کرد که خالی از عیب نمی باشد. به عبارت دیگر به چوب روسی  یک عیب بزرگ وارد هست که آن عیب، لانه گزینی برخی قارچ ها در آن و عملکرد ضعیف این درخت در  برابر حمله برخی قارچها هست. معمولا پس از مبتلا شدن این چوب به قارچ یکسری لکه های آبی یا قرمز بر روی آن به جای می ‌ماند و همین عامل سبب می شود استحکام این چوب نسبتا پایین باشد. عیب دیگر چوب روسی این است که حشرات به راحتی بر روی آن لانه و تخم گذاری می کنند.

چوب ملچ:

 

چوب ملچ یک نوع چوب نیمه سخت و درشت بافت می باشد که شامل چوب های نارون شمال ایران است. این چوب دارای ترکیب رنگی جذاب از قهوه ای و قرمز می باشد که یک سری رگه های زیبای سبز رنگ نیز در آن قابل روئیت هست.

مقاومت بالا در برابر خمش و دوام خوب چوب ملچ سبب شده است که از استقبال خوبی در صنعت مبل سازی بهره مند گردد. البته علاوه بر مبل سازی در ساخت ابزارهای موسیقی و قایق سازی نیز این نوع چوب استفاده می گردد.

چوب افرا:

از آنجایی که خاک شمال کشور دارای حالت اسیدی بوده یکی از مناسب ترین مکان ها جهت رویش درخت افرا بشمار می رود. چوب افرا دارای انوع و اقسام متعددی می باشد که این تنوع ریشه در تنوع بالای گونه های درخت افرا در شمال کشور دارد. برخی از رایج ترین گونه های درخت افرا در کشور عبارتند از: افرای پر چینی، افرای سیاه، افرای بزرگ صنعتی شبه چناری، افرای سرخ، افرای کوهستانی و افرای برگ چناری. یکی از ویژگی های مثبت درخت افرا این است که دارای رشد سریعی است و همین عامل سبب شده است تکثیر آن بسیار راحت باشد.  همچنین دارای چوبی نیمه سنگین با قابلیت پرداخت آسان است.

رنگ چوب افرا سفید مایل به کرم و کمی درخشنده و صدفی می باشد که یکی از مناسب ترین گزینه ها جهت تولید مبل به شمار می رود.

چوب بلوط:

 

چوب بلوط یکی از مقاوم ترین انواع چوب در برابر سایش بوده و دارای بافتی مقاوم و استوار می باشد.

چوب بلوط دارای رنگ قهوه ای روشن و چشم نوازی هست که به دلیل داشتن تانن بالا در مقابل رخنه حشرات و قارچ ها بسیار مقاوم بوده و در صنعت مبل سازی بیشتر به عنوان روکش قابلیت استفاده دارد.

چوب آبنوس:

یکی از مستحکم ترین و سخت ترین انواع چوب، چوب آبنوس می باشد که از عطر خوشی نیز بهره مند هست. این نوع چوب دارای تنوع رنگی ایده الی بوده که شامل رنگ سفید، زرد، قهوه ای و سیاه می باشد. چوب آبنوس به دلیل ویژگی های خاص و منحصر بفردی که دارد، برای ساختن مبلمان و لوازم چوبی لوکس بکار می رود. البته علاوه بر ساخت مبل این نوع چوب برای ساخت میز صندلی و ویترین کنسول نیز استفاده می گردد.

گرانترین و ارزانترین چوب مبل چه چوب هایی هستند؟

چوب هایی که برای تهیه مبل بکار می روند دارای قیمت یکسانی نیستند، در واقع بر اساس میزان کیفیت، قیمت چوب نیز افزایش می یابد. در حال حاضر گرانترین چوب قابل استفاده برای تهیه و ساخت مبل چوب آبنوس می باشد. چوب آبنوس نه تنها در کشور ما بلکه در همه جای دنیا با ارزش ترین چوب محسوب می گردد. به نحوی که قیمت هر یک کیلو گرم آن در بازارهای جهانی به قیمت ۱۰۰۰۰ دلار معامله می شود. به همین سبب هست که مبلمان و لوازم ساخته شده از چوب آبنوس جزو لوازم لوکس و عیانی  بشمار می روند.

بعد از چوب آبنوس در کشور ما گران ترین چوب متعلق به چوب گردو هست.

ارزانترین چوب های قابل استفاده برای ساخت مبل شامل چوب درخت کاج، صنوبر و یولکا می باشد، که مبلمان ساخته شده از آنها نیز در بازار دارای قیمت مناسبی هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *